Weinig voorbereidingstijd voor je presentatie?

Onvoorbereid (of heel last-minute voorbereid) presenteren. Het gebeurt zo vaak: Je vliegt van de ene meeting in de andere en dan ineens realiseer je je dat je ook nog een presentatie moet geven. Gevolg: Je verzamelt enkele slides en die informatie zend je aan je publiek. Jouw taak is volbracht, maar heb je wel impact gehad?

5 tips om met jouw presentatie impact te hebben

1.
Stel de cruciale vraag: Wat wil je dat jouw publiek aan het eind van de dag nog heeft onthouden? Dat is je kernboodschap – jouw statement (de kernboodschap is dus nooit een vraag!)

2.
Als je diep in de materie zit, lijkt soms alles belangrijk om te vertellen. Vraag je af of het bijdraagt of afleidt van je kernboodschap. Alles wat je vertelt moet jouw kernboodschap ondersteunen. Zo niet, shift-delete. Durf keuzes te maken!

3.
Wees eerlijk tegen jezelf als je jezelf afvraagt: Is  dit echt boeiend voor mijn publiek? Jouw publiek denkt namelijk “What’s in it for me?” Als jij dat niet weet, dan weet je publiek het ook niet. Dag impact!

4.
Een goed verhaal behoeft geen Powerpoint slides. Bedenk eerst de grote lijnen van je verhaal en bepaal dan waar het absoluut nodig is om een slide ter ondersteuning toe te voegen. Liever geen slide, dan een slide die niets bijdraagt.

5.
Je Powerpoint is niet het naslagwerk, dus gebruik niet teveel tekst en detail op je slides. Wil je het toch als naslagwerk aanbieden? Voeg dan naslag-slides toe, maar verberg ze tijdens je presentatie. Zo kunnen mensen achteraf de informatie alsnog inzien.